|| Going Down Under ||

Great Ocean Road

Vanuit Melbourne reden we via Geelong en Torquay naar de Great Ocean Road en het nationaal park de Grampians uiteindelijk naar Adelaide. Dit was een prachtige route. Het eerste deel liep langs de kust met aan de andere kant van de weg het nationaal park de Otways. We hebben zelfs op een klein gravel weggetje wilde koalas gezien. We hebben mooie wandelingen gemaakt naar watervallen, een vuurtoren en eentje over een brug die je zo hoog bracht als de toppen van de bomen. Op elk niveau van het regenwoud werd in het kort uitleg gegeven over de planten die op dat niveau leefden. Erg leuk om het bos eens van bovenaf te zien. De tweede dag van onze tour hadden we meer geluk met het weer en waren de mist en de wolken opgetrokken. Daardoor hadden we een mooi uitzicht op de rotsformaties langs de kust. Tijdens zonsondergang zijn we naar de 12 apostelen gegaan. Een van de meest bekende fotostops langs de Great Ocean Road. Dit zijn zuilen van rotsen die vanuit de zee oprijzen. Er stonden er origineel 12 maar nu zijn er nog maar 6 over. De zonsondergang was erg mooi.

Aan het einde van de Great Ocean Road reden we landinwaarts. Het landschap is daar enorm vlak, bijna zoals in Nederland alleen wat droger. En ineens komen er enorme bergen omhoog. Dat is het Grampians Nationaal park. Alleen de weg erheen en erdoorheen tot het centrum was al erg indrukwekkend. We dachten dat we de enorme stortbui net hadden gemist en gingen snel ons tentje opzetten en het eten maken voordat het weer begon. Het tentje stond wel, maar het eten hebben we in de gietende regen af moeten maken. Toen we net in de auto zaten om ons bordje leeg te eten werd het droog. En de hele avond heeft het ook niet meer geregend... De volgende dag zijn de Grampians gaan verkennen. We begonnen bij het Aboriginal cultural center. Hier was heel veel informatie en veel beeldmateriaal. Daarna zijn we aan de wandelingen begonnen. Het hoogtepunt was de wandeling naar de Pinnacle. Een hoge berg in de Grampians met een vooruit uitstekend over de vallei. Het was een behoorlijke klim naar boven, maar het uitzicht was adembenemend mooi.

Op de laatste dag stopten in Naracoorte. Daar hebben ze grotten die op de World Heritage list staan. Daar hebben we een rondleiding gedaan. Het eerste deel ging door een mooi stuk met veel druipstenen. Het tweede deel was voor ons veel interessanter, want dat hadden we nog nooit gezien. We gingen naar fossiel opgravingen. Veel dieren zijn in de loop van tijd in de grot gevallen en konden er niet meer uit komen en daarvan vinden ze nu alle botten. Zo hebben ze bijna een compleet skelet gevonden van een 3 meter grote kangaroo. En een andere van een vreemd soort leeuw, dat ook wel een beetje weg heeft van een hyena. Erg indrukwekkend allemaal.