|| Going Down Under ||

Update: Canberra

Na de farmstay en een lange busreis zijn we op zondag 20 december aangekomen in Canberra. DE HOOFDSTAD VAN AUSTRALIE. De reden waarom deze stad de hoofdstad is geworden is eigenlijk een beetje zielig. Namelijk: Allereerst waren alle staten gescheiden kolonien van Engeland. Toen die samen werden gevoegd tot Australie, kon men het niet eens worden over welke stad de hoofdstad moest zijn. Het ging tussen Melbourne en Sydney. Uiteindelijk hebben ze voor de stad gekozen die precies in het midden ligt, dat was Canberra (toen 3.000 inwoners).

Hier hebben we het National Museum of Australia bezocht. Dit verteld de geschiedenis van het land; van Flora&Fauna, aboriginals, de komst van de Britten tot en met de 21ste eeuw. Een erg mooi museum met heel vee informatie en veel dingen die je kunt doen. Ook maken ze erg veel gebruik van moderne technieken om dingen weer te geven (veel filmpjes, bewegende beelden, displays entouchscreens). Het was veel te groot om in een dag alles aandachtig te bekijken. Dus hebben we sommmige stukjes een beetje snel gedaan.

Ook zijn we naar de twee parlements huizen geweest. Omdat het best rustig was kregen we van een vrijwilliger uitleg over het regeringssysteem (wat nog veel weg heeft van Engeland, De Britse koningin staat ook nog steeds boven de Australisch premier. In een andere ruimte werden we uitgenodigd om de speciale vergaderruimte van de coalitie te betreden. Hier werden alle meningsverschillen over een bepaalde kwestiebinnen de partij uitgevochten, voordat ze als eensgezind naar buiten kwamen. Daar hebben we nog deelgenomen aan een simulatie van de besluitvorming over het toelaten van oorlogsvluchtelingen. Allereerst kreeg je de achtergrond informatie enwat meningen van de bevolking te horen.Wij mochten dan de rol van de ministerraad spelen en een beslissing nemen. Daarna kreeg je te zien wat de ministerraad destijds had besloten.

lieve Laura en Vicky,
Allereerst de beste wensen voor 2010 !
Wat leuk om jullie zo te volgen en jullie verhalen te lezen.
Nog veel plezier en een goede reis.
Hartelijke groeten, Nico en Marja.